Eğitmenler

özgür değirmenci
5 dan
Özgür Değirmenci
Ben Özgür Değirmenci, 4 dan seviyesinde amatör bir Go oyuncusuyum.
Go ile ilk defa 2007 yılında ablam Zeynep Değirmenci (6 kyu) sayesinde tanıştım. O yıllarda oldukça aktif olan Bursa Go Kulübü’nün aktiviteleri ile kendimi geliştirme imkânı buldum.
Go kariyerimdeki ilk turnuvam olan 1. Bursa Go Turnuvası’na Haziran 2007’de 6 kyu olarak katıldım.
Bundan sonraki yıllarda turnuvalara elimden geldiğince sık katılmaya çalıştım. Kasım 2007 itibari ile 1 kyu seviyesine ulaştım ve sonrasında sırasıyla Kasım 2008’de 1 dan, Kasım 2009’da 2 dan oldum. 3 dan seviyesine ulaşmam ise belli bir süre aldı ve bunun için Haziran 2012’ye kadar çabalamam gerekti. Eylül 2015’ten beri 4 dan seviyesine takılıp kalmış durumdayım. Go kariyerimde şu anki tek amacım 2021 yılı içinde 5 dan olup, ölmeden önce 7 dan seviyesine ulaşmaktır.
Kendimi bu oyunda geliştirirken en çok faydalandığım yöntem profesyonel oyuncuların maçlarına çalışmaktır. Bu oyuncular arasında Go Seigen, Cho Chikun, Lee Changho ve Park Junghwan en sevdiklerimdir. AlphaGO ve diğer yapay zekâ programlarının gelişimi ile oyuna olan ilgim daha da artmıştır. Özellikle açılıştaki değişiklikler ile bol tenukili olan oyun benim için daha eğlenceli ve özgür bir boyut kazanmıştır. Yapay zekânın oyunda yaptığı bu tarz büyük değişiklikleri kendi oyunlarıma yansıtmaktan oldukça keyif alıyorum.
Aralık 2018’de düzenlenen Alpar Kılınç Go Turnuvası’nda kazandığım ödül sayesinde Eylül 2019’da BIBA GO Akademisi’nde (Seul/Güney Kore) 3 hafta eğitim aldım. Eğitim sırasında 24. Samsung Go Kupası finallerinde izleyici olarak bulunma şansı yakaladım. 6 gün süren finaller boyunca turnuvaya katılan Choi Jeong, Iyama Yuta, Ke Jie, Kim Jiseok, Park Junghwan, Shin Jinseo, Shin Minjun gibi dünyaca ünlü profesyonel Go oyuncuları ile tanışıp, kendi aralarında yaptıkları oyun yorumu ve Go çalışmalarına katılma fırsatım oldu.
Bugüne kadar EGF’de (Avrupa Go Federasyonu) kayıtlı ulusal ve uluslararası 120 turnuvaya katıldım.
Pandanet’te online düzenlenen Avrupa Takım Go Şampiyonası’nda 10 sezondur Türkiye Milli Takımı’nda yer almaktayım. Ülke içinde katıldığım her turnuvayı en az bir kez kazanmış olmak ile birlikte kısa Go geçmişimdeki göreceli başarılarım şu şekildedir:
Kore Başbakanlık Kupası (KPMC) Ekim 2011 Pohang/Güney Kore. 70 katılımcı arasında 6’da 4 galibiyet ile 34’üncü.
Kore Başbakanlık Kupası (KPMC) Eylül 2014 Seul/Güney Kore. 52 katılımcı arasında 6’da 4 galibiyet ile Dünya 14’üncüsü. Avrupa ve Afrika kıtalarından katılan oyuncular arasında 4’üncü.
Kore Başbakanlık Kupası (KPMC) Eylül 2016 Buan/Güney Kore. 54 katılımcı arasında 6’da 3 galibiyet ile 21’inci.
Kore Başbakanlık Kupası (KPMC) Eylül 2018 Buan/Güney Kore. 59 katılımcı arasında 6’da 4 galibiyet ile Dünya 19’uncusu.
Türkiye’yi uluslararası alanda temsil edecek oyuncuları belirlemek için yapılan Playoff Turnuvası;
10 katılımdan 6’sında 1’incilik.
Uluslararası İstanbul Açık Go Turnuvası; 3 kez 1’incilik.
Alpar Kılınç Go Turnuvası; 2 kez 1’incilik.
Türkiye Go Şampiyonası; 2 kez 1’incilik.
İzmir Go Turnuvası; 3 kez 1’incilik.
Bursa Go Turnuvası; 2 kez 1’incilik.
Hacettepe, İTÜ ve Antalya Go Turnuvaları; 1’er kez 1’incilik.

hüsrev aksüt
4 dan
Hüsrev Aksüt
Ben Hüsrev Aksüt, 3 dan seviyesinde amatör bir Go oyuncusuyum.
Go ile Ağustos 2006’da tanıştım. Başlarda sadece KGS üzerinden oynarken, sonrasında Bilkent Go Kulübü ve Ankara Go Oyuncuları buluşmalarında tahta üzerinde oynama ve kendimi geliştirme fırsatı buldum.
Şubat 2007’de, ilk turnuvam olan Ankara’daki TJV Turnuvası’na 6 kyu olarak katıldım. Sonraki yıllarda turnuvalara elimden geldiğince sık katılmaya çalıştım. Mart 2008 itibari ile 1 kyu seviyesine ulaştım ve sonrasında sırasıyla Temmuz 2008’de 1 dan, Mayıs 2010’da 2 dan, Ekim 2013’te Kore Başbakanlık Kupası (KPMC) sonrasında 3 dan seviyesine ulaştım.
2014 yılında Güney Kore Hükümeti’nin verdiği lisansüstü eğitim bursunu almaya hak kazandım ve Myongji Üniversitesi Go Çalışmaları (Baduk Studies) bölümünde yüksek lisans eğitimi almak üzere Güney Kore’ye gittim. Bir yıl dil eğitimi sonrasında başladığım yüksek lisans eğitimimi Şubat 2018’de tamamladım. Mart 2019’a kadar kaldığım Kore’de, akademik olarak aldığım Go eğitiminin yanı sıra, fırsat buldukça Go ile ilgili etkinliklere katıldım, çok sayıda Go okulunu ve akademisini ziyaret ettim, bunların birçoğunda kısa süreli eğitimler aldım. Tüm bu etkinlikler ve eğitimler, Uzakdoğu’daki çocukların ve pro olmaya çalışan gençlerin nasıl bir eğitimden geçtiklerini ve seviyelerini geliştirmek için hangi metotları kullandıklarını yakından gözlemleme fırsatı sundu bana.
Kendi seviyemi geliştirmeye çalışırken oyun oynamak ve yorumla(t)mak, problem çözmek ve profesyonel oyuncuların maçlarını izlemek benim temel olarak kullandığım üç yöntem diyebilirim. Oyunlarını izlemekten en çok keyif aldığım oyuncular ise Cho Hanseung, Park Younghoon, Lee Changho ve Na Hyun.
Kore’de bulunduğum yaklaşık 5 yıllık sürede pek turnuvaya katılma fırsatı bulamasam da, Haziran 2020 itibariyle EGF’de (Avrupa Go Federasyonu) kayıtlı ulusal ve uluslararası 73 turnuvaya katıldım.
Pandanet’te online olarak düzenlenen Avrupa Takım Go Şampiyonası’nda 10 sezondur Türkiye Milli Takımı oyuncusu ve kaptanıyım.
Türkiye’yi temsil ettiğim uluslararası etkinlikler:
- 2009, Dünya Amatör Eşli Go Şampiyonası (Japonya)
- 2010, Avrupa Go Kongresi (EGC) (Finlandiya)
- 2011, Dünya Amatör Go Şampiyonası (WAGC) (Japonya)
- 2013, Avrupa Go Kongresi (EGC) (Polonya)
- 2013, Kore Başbakanlık Kupası (KPMC) (Güney Kore)
Kazanmış olduğum başlıca ulusal turnuvalar:
- Playoff Turnuvası: 6 katılımdan 3’ünde 1’incilik
- Alpar Kılınç Go Turnuvası: 2 kez 1’incilik
- Türkiye Go Şampiyonası: 1 kez 1’incilik
- Hacettepe Go Turnuvası: 2 kez 1’incilik
- Türkiye Eşli Go Şampiyonası: 2 kez 1’incilik
- İTÜ, Eskişehir, ÇOMÜ ve ODTÜ Yaz Go Turnuvaları: 1’er kez 1’incilik

Altan kuntay
3 dan
Altan Kuntay
Ben Altan Kuntay, 3 dan seviyesinde amatör bir Go oyuncusuyum.
2008 yılında üniversite çağında İzmir’de arkadaşımın tavsiyesi sayesinde Go oyunu ile tanıştım ve o günden beri kısa aralıklar dışında ilgilenmeye devam ettim.
Go ile tanıştıktan sonra İzmir ve Türkiye Go Oyuncuları topluluklarına (Goizm, TGOD) katıldım ve hala üyeyim. Çoğu İzmir’de olmak üzere Go ile ilgili birçok çalışma, komisyon ve etkinlikte bulundum.
2008 yılında İzmir’de katıldığım ilk turnuvadan bu yana (3kyu) 58 ulusal turnuvaya katıldım.
Bu 58 turnuvada, 5 birincilik, 11 ikincilik elde ettim.
Pandanet’te online olarak düzenlenen Avrupa Takım Go Şampiyonası’nda 10 sezondur Türkiye Milli Takımı kadrosunda yer almaktayım.
2014 yılında Güney Kore’de Dünya Amatör Go Şampiyonası’na (34./58) ve 2018 yılında Japonya’da Dünya Eşli Go Turnuvası’na (Selda Kalın ile birlikte) Türkiye temsilcisi olarak katıldım.
Bireysel çalışmalar ve okumaların yanında; Türkiye’deki Go oyuncularından çok şey öğrendim. Romen amatör bir oyuncudan (Cornel Burzo 6.dan) ve Güney Kore’deki uluslararası bir Go okulundan (BIBA) bir dönem online ders aldım.
Geçmişte en çok öykündüğüm ve oyunlarını çalışmayı sevdiğim oyuncular Honinbo Shusaku, Go Seigen ve Lee Sedol oldu. Günümüzde daha çok yapay zeka programlarını takip ediyorum.
2020 itibari ile 2250 gor puanına sahibim.